Hoe honden leren

 

Het ligt erg voor de hand om hier te zeggen ‘goed gedrag belonen en fout gedragen negeren’. Je hebt dit ongetwijfeld vaker gehoord, maar ook dit is wat mij betreft niet zo eenvoudig als het lijkt. Want wat is ‘fout’ gedrag? En wat bedoelen we met ‘negeren’? Het negeert namelijk best lastig als er 4 vlijmscherpe hoektandjes in je hand hangen... en bovendien, is dat gedrag fout?


Maar in de basis is het wel simpel. Gedrag wat de hond ‘iets’ oplevert zal hij gaan herhalen en gedrag wat hem niets oplevert niet (of tenminste...minder snel). Eigenlijk ook wel logisch… Want stel nou dat je op je werk of bij je vrienden zit en je vertelt een verhaal dat je zelf onwijs grappig vindt… maar niemand lacht….  Ai, pijnlijk? Hoe groot acht je de kans dat je dat verhaal nog eens ergens gaat vertellen? Niet zo groot toch? Maar wat nu als iedereen dubbel had gelegen van het lachen? Dan wel, gok ik zo…

 

Zo werkt het bij onze hond ook ongeveer. Het lastige hierbij is alleen dat we vaak onbewust, per ongeluk het ongewenste gedrag toch belonen. Door bijvoorbeeld geluid te maken, te bewegen of aan de hond te zitten. Een voorbeeld hiervan is het terugduwen van een hond wanneer hij tegen je opspringt.

Vooral als er (kleine) kinderen in huis zijn is het erg lastig om het juiste gedrag te belonen. Denk bijvoorbeeld aan het al gillend wapperen met handjes wanneer de pup tegen je vierjarig dochter op springt. Of het schudden van de voeten van je zesjarige zoon omdat er pup aan zijn sok of broekspijp hangt. Voor de kinderen zijn dit hele begrijpelijke reacties, maar het is ook begrijpelijk dat jouw hondje dit als een leuk spelletje gaat zien. Helemaal niet erg! Maar wel goed om even bij stil te staan.

 

Dus het is belangrijk om je te realiseren dat ondanks dat wij sommige dingen helemaal niet als beloning bedoelen, jouw hond dit wel zo kan ervaren. Negatieve aandacht is ook aandacht en dus vorm van beloning.


Andersom is dit ook waar. Wij kunnen onze hond wel willen belonen met aai over zijn kop, maar als jouw hond dat eigenlijk helemaal niet zo prettig vindt, dan ervaart hij dit niet als een beloning, maar eerder als een straf. En dat is natuurlijk niet wat je wilt.

 

Dit is dan ook de reden dat we bij het trainen van onze honden eigenlijk altijd met voertjes werken. Van voertjes weten namelijk zeker (in 99% van de gevallen) dat jouw hond dit ook daadwerkelijk als een beloning ervaart. Heel vinden honden vinden namelijk die superlief bedoelde klop op hun flank, of aai over hun bol maar zo zo….